Vježbanje za vrijeme trudnoće

12319742_10208711175483598_1657031236_n

 

 

 

 

 

 

Tijekom trudnoće u organizmu trudnice dešavaju se mnoge promjene.To je vrijeme kada se tijelo mjenja ne samo fizički već i psihički i emocionalno.

Jedne od priprema koje može pomoći trudnicama da lakše savlada cijeli taj proces trudnoće su i vježbe prilagođene trudnicama. Vježbe imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje, pa se tako ni u trudnoći ne bi trebale zanemarivati. Trudnica može vježbati tijekom cijele trudnoće ako je njezino i djetetovo zdravstveno stanje uredno.

Vježbanje u trudnoći bi trebalo biti pod stručnim vodstvom i ciljano,odnosno prilagođeno trudnicama i tromjesečju trudnoće u kojem se trudnica nalazi.

Prije nego započne sa bilo kojim programom vježbanja za vrijeme trudnoće trudnica se treba konzultirati sa svojim lječnikom.Trudnoća treba biti uredna i bez komplikacija da bi mogla sigurno vježbati.Isto tako preporučljivo je krenuti s vježbanjem nakon 13 tjedna trudnoće.

Preporuke za trudnice:

 • Trudnoća -uredna bez komplikacija
 • Posavjetovati se sa ginekologom
 • Vježbati u udobnoj odjeći
 • Ne jesti 2 sata prije vježbanja
 • Isprazniti mjehur prije vježbanja
 • Piti dovoljno tekućine

Pravila vježbanja u trudnoći:

 • Otkucaji srca u 1 min ne smiju biti veći od 140
 • Izbjegavati vježbe koje zahtjevaju veliki fizički napor
 • Izbjegavati vježbe koje opterećuju trbušni zid i zdjelicu
 • Izbjegavati vježbe koje previše zagrijavaju tijelo
 • Izbjegavati duboke rotacije trupa i istezanja trbušnog zida
 • Ne vježbajte duže od 45 minuta+ 10-15 min relaksacije
 • Vježbe prilagođene tromjesječju trudnoće

Koncept vježbanja u trudnoći treba biti prilagođen tromjesječima trudnoće zbog praćenja fizioloških promjena koje se dešavaju tijekom trudnoće.

Vježbe kombinacije pilatesa i yoge uvelike mogu pomoći za vrijeme trudnoće.

Fokus tih vježbi je na jačanju određenih mišićnih skupina kao što su jačanje mišića dna zdjelice i održavanje tonusa abdominalnih mišića, na nježnim vježbama istezanja,vježbama za bolju posturu i tehnikama disanja i relaksacijama.

Jedne od bitnijih vježbi koje vam mogu pomoći za vrijeme trudnoće su i Kegelove vježbe.Nemoguće je govoriti o vježbanju tijekom i nakon trudnoće, a da ne spomenemo Kegelove vježbe za mišiće donjeg dijela zdjelice(pelvic floor).

Dno zdjelice sastoji od nekoliko slojeva mišića koji oblažu našu zdjelicu poput viseće mreže za ležanje. Za vrijeme trudnoće dolazi do većeg pritiska na to područje i zbog težine same bebe može doći do slabljenja ovih mišića i zato je vrlo bitno redovito vježbati pelvic floor(mišiće dna zdjelice)

Jednako tako i nakon poroda bi trebalo nastaviti s Kegelovim vježbama zato da ponovno uspostavimo funkciju i održimo dobar tonus mišića.Samim time pomažemo tijelu da se brže oporavi i vrati u prvotno stanje prije trudnoće.Dobar tonus mišića donjeg dijela zdjelice važan je za održavanje cjelovitosti unutrašnjih prolaza i pozicija organa koje podržavaju. Mišići donjeg dijela zdjelice kontroliraju protok urina i stolice,stezanja maternice i potpora su organima koji se nalaze u zdjeličnom dnu.

Kvalitetno izvođenje vježbi bitnije je nego broj koliko puta ih ponovite. Učinite ih barem 50 dnevno za vrijeme trudnoće i nakon poroda, a i dalje tijekom čitavog života. Najbolje od svega je to što te vježbe  možete izvoditi potpuno neprimjetno pa nitko ne treba znati da ih izvodite. Kegel se stvarno može izvoditi za vrijeme bilo koje aktivnosti.

™Tjelesno vježbanje za vrijeme trudnoće pruža veliki broj prednosti ali pod uvjetom da se provodi pod stručnim nadzorom i da je prilagođeno individualnim potrebama svake trudnice.

Stoga drage buduće mame krenite sa vježbanjem i pridružite nam se u Body balance studiju na našem prenatal programu gdje ćete naučiti kako pravilno vježbati i pripremiti se na najvažniji dan u vašem životu ; )

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.